Työttömien Teatterin toiminta


Mikä on Työttömien Teatteri?

Työttömien Teatteri ry on vuonna 2022 perustettu yhdistys, joka on toteuttanut Työttömien Teatteri työpajaa vuoden 2024 alusta. Tätä ennen työpajaa toimitti Sirkus Supiainen vuodesta 2019 alkaen.

Työttömien teatteri toimii Näyttämö vierailijateatterin tiloissa Joensuun keskustassa Koskikadulla. Työttömien teatterin pajalaiset voivat osallistua näyttelemiseen, ohjaukseen, puvustukseen, lavastukseen, maskeeraukseen sekä valo ja äänisuunnitteluun ja ajoon. Työpajalla on mahdollisuus toteuttaa omia projekteja esimerkiksi omia taidenäyttelyitä. Lähtökohtaisesti produktiot tuotetaan työryhmän sisällä, mutta myös yhteistyössä ulkopuolisten tekijöiden kanssa.

Työttömien Teatteri hanke on saanut mallinsa Tampereella toimivan Legioonateatterin toiminnasta, ja kuten heilläkin myös Työttömien Teatterin lähtökohtana on ehkäistä syrjäytymistä ja sosiaalista pahoinvointia teatteritoiminnan avulla. Työttömien Teatteri hanke toteutetaan sosiaalisen ja soveltavan teatterin keinoin. Työttömien Teatteri toimii arkipäivisin työttömille suunnattuna ilmaisullisena ja/tai esitysteknisenä teatterityöpajana.
Työpajalle hakeudutaan kuntouttavan työtoiminnan kautta. Työpajalla voidaan toteuttaa esimerkiksi monimuotoisesti ja osallistujalähtöisesti kokoillan näytelmiä, lyhyempiä esityksiä, tapahtumia, lyhytelokuvia tai vaikka kuunnelmia. Lisäksi esityksiä voidaan viedä pienille kiertueille.

Näytelmät

Työttömien teatteri työpajasssa on esitetty yhteensä kuusi näytelmää; Nimetön näytelmä työttömyydestä 2020, Merta edemmäs 2021, Hämähäkkimies 2022, Suurmetsän salapoliisit 2022, Sydämeni uumenista 2023 ja Digitopia 2023. Digitopia tehtiin yhdessä SHED säätiön kanssa. Kaikki näytelmät ovat olleet pajalaisten itsensä käsikirjoittamia ja toteuttamia.
Hämähäkkimies näytelmää esitettiin Joensuun lisäksi myös Pohjois-Karjalan kunnissa, Tampereen Teatterikesässä ja Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivillä.

Tapahtumat ja lyhytelokuvat

Työttömien Teatteri on järjestänyt maksuttomia tapahtumia taiteen, ilmaisun ja lyhytelokuvien
saralla, sekä kehittänyt Open-konseptia. Open-konsepti tarjoaa tilan ja
mahdollisuuden päästä esittämään omaa taidettaan matalan kynnyksen kautta. Tähän mennessä tapahtumina ovat olleet Open Mic (mm. stand uppia, runojen lukemista, musiikkiesityksiä), Open Art (tauluja ja veistoksia), Open Film (lyhytelokuvafestivaali, johon saimme esitettäväksi lyhytelokuvia ympäri Suomea, joista muutama oli ainoassa julkisessa esityksessä koskaan), sekä Open Impro (johdettua improvisaatio-teatteria).
Open-tapahtumiin hakeminen on avointa ja maksutonta kaikille halukkaille. Emme myöskään peri tapahtumista pääsymaksuja, vaan tilaisuudet pidetään maksuttomina ja mahdollisimman helposti saavutettavina kaikille sosiaalisesta asemasta riippumatta
Lisäksi toteutamme vuosittaisen Halloween -tapahtuman. Järjestämme myös hyväntekeväisyystapahtumia. Vuonna 2022 ja 2023 olemme järjestäneet kolme tapahtumaa Ukrainan hyväksi, toisen yhteistyössä Unicef Joensuun vapaaehtoisten kanssa.
Olemme tehneet myös kolme lyhyt elokuvaa; Traffic light juggler 2021, Pahan varjo 2022 ja Välitunti 2023.